‘Bloggen maakt lezen nog leuker’

Lezen kun je alleen doen, maar het wordt nog leuker als je je ervaringen kunt delen. Frank Keijzer (16) is boekblogger en leest 30 tot 40 boeken per jaar. Hij deelt zijn mening niet alleen omdat hij van een goede discussie houdt, hij wil ook laten zien dat lezen echt niet alleen voor meisjes is. ‘Er zijn genoeg boeken die jongens leuk zouden vinden.’

De leesverslaving van Frank begon een paar jaar geleden met de trilogie van De Hongerspelen. Daarna verslond de 5-havo-scholier de Harry Potter-reeks en was hij hooked. ‘Sindsdien ontdek ik van alles over boeken op verschillende sites. Omdat ik graag mijn mening geef en van discussiëren hou, leek het me leuk om ook zelf een boekenblog te starten. Toen ik andere boekbloggers ontmoette, hebben ze me uitgelegd hoe je dat doet en ben ik gewoon begonnen. Mijn blog heet Nerdpraat, omdat ik mezelf beschouw als nerd. Eentje die veel leest, graag discussies voert en het leuk vindt om veel te weten.’

Gillende meiden
Ondanks dat het merendeel van de boekencommunity vrouw is, vindt Frank dat er meer dan genoeg leuke boeken voor jongens zijn. ‘Ik snap wel dat het jongens afschrikt als er een horde gillende meiden bij een boekenfestijn staat. Maar de boeken die ik lees, zijn zeker leuk voor mannen. Ik houd van fantasy, boeken met veel magie en science fiction. In de boeken die ik lees, zijn de hoofdrolspelers vaak vrouwen, maar wel badass. Dat is dus voor jongens net zo goed leuk.’

Nieuwe wereld
Momenteel zit Frank in zijn examenjaar en heeft hij dus genoeg te doen voor school. Toch probeert hij iedere dag te lezen en op zondag maakt hij tijd voor een blog. ‘Het is zo fijn om een boek open te slaan en dat er dan een hele nieuwe wereld opengaat, zonder dat iemand anders iets aan je merkt. Ik blog over wat ik lees en zeg het ook als een boek niet goed is. Het leukste van bloggen vind ik als anderen op berichten reageren en op mijn aanraden een boek gaan lezen.’

Passie
Het lezen en bloggen heeft Frank ook nieuwe vrienden opgeleverd. ‘Via de boeken heb ik veel boekenliefhebbers leren kennen. Met drie van hen heb ik een whatsapp-groep waarop we elkaar boeken aanraden, maar ook over heel andere dingen kletsen. Een lieve reactie op mijn blog deel ik ook met ze. Het is fijn om vrienden te hebben met dezelfde passie. Als ik ze tegenkom op een boekenfestival, gaat het echt niet altijd over boeken, maar een gesprek begint altijd met: “heb je dát boek al gelezen?”’

De jeugd van tegenwoordig

Naam: Frank Keijzer (16)
Is: boekblogger
Heeft: 114 boeken in zijn kast staan
Lievelingsboek: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Omdat: de schrijfstijl prachtig is en de foto’s in het boek dit fantasyverhaal extra spannend maken

Lees de boekenblog van Frank op nerdpraat.wordpress.com

 

>  Meer lezen over de jeugd van tegenwoordig? Joost wil het afvalprobleem oplossen