De vraag:
Hoe kun je leerlingen in de onderbouw van het voorgezet onderwijs bewust maken van de gevaren van desinformatie en ze tegelijkertijd wijzen op het belang van zonnebescherming? Met die wens klopte het Huidfonds aan bij EDG Media en samen met hen ontwikkelden we deze digitale les. In de digitale les Feit, fabel of fake? Ontmasker nepnieuws over zonbescherming gaan leerlingen actief aan de slag met het beoordelen van informatie over zonbescherming. Ze doen dit aan de hand van het advies van dermatologen, wetenschappers en andere huidspecialisten.
Het resultaat:
Een digitale les van één lesuur die aansluit bij burgerschap, informatievaardigheden, mediawijsheid en biologie, aangevuld met twee werkbladen en een docentenhandleiding. Een belangrijk onderdeel van de les is het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden over zonbescherming.
De les bevat een laagdrempelige kennisquiz waarin leerlingen de waarheid over skincare ontdekken, stellingen over de zin en onzin van zonnebrandcrème met uitleg van chemist Heleen Kibbelaar. In het laatste lesonderdeel factchecken leerlingen claims van influencers. Dermatoloog Rob Volkering helpt ze in verschillende video’s op weg. De video’s maakten we in samenwerking met Jeroen Mansier van Courtside Studios.
✔️ Lesmateriaal
✔️ Video
Wist je dat?
Veel influencers beweren dat zonnebrand kankerverwekkend is? In deze les ontdekken leerlingen waarom dat onzin is!





